http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Pide az örök török kedvenc

2014. március 13., csütörtök

Pide az örök török kedvenc

Sok éve már, hogy minden évben előfordulunk Törökországban, ez az egyik nagy kedvencünk, persze a rengeteg kiválóbbnál kiválóbb török étel mellett. A pide eredetileg darált bárányhússal készül, de számtalan variációban végigettük már a palettát, ma egy gombás-aszalt paradicsomos-kakukkfüves változatot készítettem, reszelt parmezánnal.

Tészta:
50 deka liszt, 150-200 g natúr joghurt, 3g  instant élesztő, 1 dl tej, egy  evőkanál só, 2-3 evőkanál olivaolaj. Rugalmas, nem túl lágy tésztát gyúrunk, majd 15- 20 percet pihentetjük.

A töltelékhez :
1 fej apróra vágott vöröshagyma, barna csiperkegomba apróra vágva, egy marék szárított paradicsom apróra vágva, friss kakukkfű, só, bors, olivaolaj
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd beletesszük a felszeletelt gombát, aszalt paradicsomot , sózzuk-borsozzuk majd vízzel felöntve puhára pároljuk. A legvégén hozzátesszük a kakukkfüvet.

 A tésztát darabokra vágjuk, majd ovális alakúra nyújtjuk és reszelünk rá az előkészített parmezán sajtból majd ráhalmozzuk a kész gombát. Ezután újra megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, majd csónak alakúra igazítjuk és megcsipkedjük a széleket.

Előmelegített sütőben sütjük. Mikor már majdnem kész, ráütöttem az egyikre 3 db fürjtojást is.
A töltelékeknek csak a fantázia szab határt, készíthetjük túrós- snidlinges- petrezselymes változatban, darált bárányhússal, spenóttal, de bármilyen éppen készleten lévő nyersanyagból amit szívesen fogyasztunk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése